home > ZELF ONTWERPEN > Ontwerptips

Tips voor het zelf ontwerpen van jullie trouwkaart

Zelf aan de gang in de Editor om jullie eigen kaart helemaal zelf te gaan ontwerpen?
Lees dan de onderstaande tips even goed door en doe er je voordeel mee!

Als je zelf een ontwerp maakt is het héél belangrijk om dit ontwerp een paar millimeter rondom groter te maken als dat je het eigenlijk wilt hebben. Als je de afbeelding upload via de editor moet je ALTIJD 'Uitvullen' aanklikken! 
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een foto die je over de hele voorkant wilt. Het is namelijk zo dat de kaarten op grote vellen gedrukt worden. Als de kaart gedrukt is, gaat hij daarna naar de snijmachine en wordt hij zogenaamd 'schoongesneden'. Als je afbeelding de precieze afmeting heeft van de kaart, kan het dus zijn dat er een wit randje zichtbaar blijft... en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Als de afbeelding een béétje groter is, kan je ook geen wit randje krijgen!
TIP: als je de mogelijkheid hebt een fotobewerkingsprogramma te gebruiken, probeer de foto dan eerst op het juiste formaat (vierkant of rechthoekig) uit te knippen, en dan een béétje groter. Als je dan op 'uitvullen' klikt, is het bijna altijd goed!
 

Als je juist wél een witte rand of een kader om je afbeelding of op je kaart wilt, is het aan te raden deze MINSTENS één blokje (of ongeveer een halve centimeter) breed te maken in verband met de bovengenoemde marge. 
Klik bij het ontwerpen 'hulpraster' aan (links boven je kaart in de editor) en dan verschijnen de blokjes in de editor. 

 

 

In de editor!
In de editor kun je onder het menuutje ‘afbeelding bewerken’, en ‘tekst’ kiezen voor de optie ‘Plaatsing’, met daarachter twee vierkante icoontjes. Deze icoontjes kun je gebruiken om de op dat moment geselecteerde tekst of afbeelding ‘naar voren’ of ’naar achteren’ te verplaatsen. Heel erg handig als je bijvoorbeeld een foto van jullie achter een fotokader wilt zetten!

Probeer de losse onderdeeltjes op de kaart, zoals afbeeldingen en teksten, minstens één blokje van de rand te houden. De blokjes zie je als je midden boven de kaart ‘Hulpraster’ aanklikt.

Hier kun je ook heel makkelijk mee bepalen of je onderdeeltjes en teksten wel mooi in het midden plaatst, probeer het maar eens!

Bij sommige kaarten lijkt het of er niets gebeurd als je ‘Hulpraster’ aanklikt. Het kan zijn dat daar een vaste achtergrond in staat. Dan lukt het inderdaad niet. Sommige van die beeldvullende achtergronden kun je echter wel aan de kant schuiven eventjes, zodat je van het hulpraster gebruik kan maken. Om ze weer op precies dezelfde plaats terug te zetten klik je als je klaar bent eerst de achtergrond weer aan, en daarna op ‘Uitvullen’.

Jullie tekst!
Even een aantal handigheidjes op tekstueel gebied. Onderstaand stukje tekst heb ik schaamteloos gekopieerd van de pagina ‘Hoe hoort het eigenlijk – gastenlijst & uitnodiging’. Voor nog meer leuke tips en weetjes over die onderwerpen: daar ook even neuzen.

Spelling
In alle jaren dat ik trouwkaarten maak, heb ik een aantal woorden erg vaak voorbij zien komen in de verkeerde spelling. Af en toe mocht ik het zelf niet veranderen omdat het bruidspaar ‘vond’ dat zij de juiste spelling hanteerden, maar correct was het uiteindelijk dus niet...  

Hieronder de juiste spelling volgens het Groene Boekje/Witte Boekje.

 • Wij gaan elkaar het jawoord geven. Jawoord is zonder streepje er tussen.
 • Cadeautip/Kadotip: het mag allebei. Cadeautip is formeler, kadotip is informeel.
 • Toosten op het bruidspaar, niet toasten op het bruidspaar. Een toost is een heildronk, toast is geroosterd brood.

Tijd
En dan ook nog de weergave van een tijd. Bij ongeveer de HELFT van de teksten die ik aangeleverd krijg, is de tijd weergegeven met een dubbele punt er tussen, bijvoorbeeld: wij geven elkaar het jawoord om 15:15 uur. Volgens Het Genootschap Onze Taal is het niet fout, maar de notering met een punt heeft in Nederlandstalige landen de voorkeur. Dit gebruik is er waarschijnlijk ingeslopen door de notering van internationale tijden (03:15 pm) en klokken/horloges met een digitaal display (15:15).  Liever dus met een punt, en ‘uur’ voluit: 15.15 uur. 

Komma's:

 • Tussen twee werkwoorden komt vaak een komma.
 • Voor het woordje 'maar' ook. (behalve in deze zin :-)  ) 
 • Voor het woordje 'en' komt bijna nooit een komma. (Uitzonderingen op bovenstaande bevestigen de regel.)
 • In het adres tussen de postcode en de woonplaats hoort géén komma.

Grafische tips!
Van grafische tips hoef je je natuurlijk helemaal niks aan te trekken, laat ik dat voorop stellen! Dus wat ik hieronder neerzet, is geen moeten! Het zijn alleen een paar handvatjes waarmee je misschien beter een geheel bereikt, waardoor je kaart net een beetje beter in balans is. Maar sommige ontwerpen zijn mooi in hun eenvoud of hun complexiteit, zónder zich iets van ‘regeltjes’ aan te trekken!

Om een mooi geheel te verkrijgen is het raadzaam om maximaal twee lettertypes te gebruiken. In de regel is het mooiste: een sierlijk, opvallend of anderszins mooi lettertype voor jullie namen en de tekst op de voorkant van de kaart.  Dat lettertype kun je dan binnenin ook weer voor jullie namen gebruiken. En voor de daadwerkelijke uitnodiging, waar je de datum vermeldt en de lokaties en tijden en dergelijke, een duidelijk, goed leesbaar lettertype. Zorg wel dat je lettertypes een beetje bij elkaar passen, modern bij modern, klassiek bij klassiek.

Maak je lettertjes niet té klein (denk aan opa & oma), maar ook niet té groot. Je zult merken dat je ze gemakkelijk te groot maakt als je eenmaal je proef onder ogen krijgt op echt papier. Niet dat dat erg is, maar van die grote koeienletters is ook niet altijd mooi.

Let op waar je de zinnen afbreekt.
Ik heb het in de voorbeeldkaarten zo goed mogelijk proberen te doen, maar er kan er eentje over geschoten zijn.De belangrijkste tip is: in je gedachten kun je een zin al in allemaal kleine stukjes knippen. Meestal is dit de juiste manier om te bepalen waar de afbrekingen komen. Daarnaast zijn misschien onderstaande tips handig:


Het is mooier om de zin op deze manier af te breken

Het huwelijk vindt plaats op 18 juli 2020 om 15.30 uur
in het Streekmuseum Krimpenerwaard,
IJsseldijk 312 te Aalst.
 
dan op deze manier:
 
Het huwelijk vindt plaats op 18 juli 2020 om 15.30 uur in het
Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312 te
Aalst.
 

Bij de tweede tekst zie je een aantal dingetjes die niet zo mooi zijn.
Om te beginnen: het is het netste om lidwoorden (de, het en een) bij de bijbehorende zelfstandige naamwoorden (in dit geval 'Streekmuseum') houden. Dus 'het' en 'Streekmuseum' samen op een regel. Dat geldt ook voor bezittelijke voornaamwoorden in combinatie met zelfstandige naamwoorden (bv. ons feest, uw aanwezigheid) en ook als daar nog een bijvoeglijk naamwoord tussen staat (bv ons geweldige feest, onze ongedwongen receptie). Dit geldt bijvoorbeeld ook in sommige gevallen voor de datum: op 18 januar1 2019, dan liever 'op' bij de datum houden.
Het tweede wat we zien wat niet zo mooi is is de afbreking van de tweede regel. Te <-> Plaatsnaam. Alleen nog een plaatsnaam op de onderste regel staat een beetje ielig, kaal. Het is mooier om in ieder geval het woordje 'te' mee te verhuizen naar de volgende regel, mooier is meestal om het hele adres bij elkaar te houden. 

Dus liever niet op verschillende regels:

 • De datum!!! De datum sowieso nooit afbreken! Dus 'vrijdag 18 januari 2019' allemaal op één regel.
 • Waarbij 'vrijdag' er natuurlijk niet bij gezet hóeft te worden, maar als jullie hem er wel bij zetten: niet afbreken.
 • Tijden bij elkaar houden: 15.00 uur. Tijd en uur altijd samen op één regel.
 • Straatnamen die uit twee of meer woorden bestaan bij elkaar houden: Priester J.A. van den Eijndenstraat 16 <-> allemaal op één regel en daar hoort het huisnummer uteraard ook bij.
 • Dat geldt ook voor plaatsnamen: Krimpen aan den IJssel <-> bij elkaar op één regel.
 • En natuurlijk ook voor alle andere namen die in de tekst voor kunnen komen: Restaurant De Eemhoef, Kasteel Grasbeemden, etc.

Ook mooier om bij elkaar te houden:
op <-> 18 januari 2019
om <-> 15.00 uur (of bv. bij een feest 'vanaf' <-> 20.00 uur)
te/in <-> Aalst.

JULLIE!
En de belangrijkste tip: het maakt niet uit hoe het er uit ziet, als JULLIE het maar mooi vinden!
Het is namelijk júllie trouwdag, en júllie trouwkaart! En als je jullie ontwerp van te voren aan een schoonmoeder laat zien en die zegt: 'Leuke kaart, maar ik vindt dat roze niet zo mooi...', dan is dat NIET jullie probleem. Het is erger als je het dan gaat veranderen en voor eeuwig achteraf denkt: 'Tja, dat blauw is wel leuk, maar ik had het tóch liever roze gehad!' Dus wat je ook maakt, júllie hebben het gemaakt, het is uniek en het is JULLIE dag. Boeien wat iemand anders er van vindt!

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: