home > Typografie, wat is dat eigenlijk?

De laatste tijd hoor je het regelmatig, het woordje ‘typografie’. Het is een trouwkaarten-trend die over is komen waaien uit, hoe kan het ook anders, Amerika. Maar typografie? Wat is dat nu eigenlijk?

Van Dale zegt:
ty·po·gra·fie (de; v)

manier van drukken: een boek met een mooie typografie

Wikipedia zegt hierover:
typografie, van het Griekse τύπος (tupos: slag, vorm, afdruk) en γράφειν (grafein: schrijven), is de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van tekst, zowel voor functionele als esthetische doeleinden.

Daarbij speelt de opmaak van tekstblokken, de bladspiegel als ook de keuze van lettertypen, vette en cursieve varianten, witruimte en interpunctie een belangrijke rol.

Typografie is dus de vormgeving van een schrijven, waarbij alles betrokken wordt:

  • de tekst die er komt te staan,
  • de (combinatie van) lettertypes en de manier waarop ze uitgevoerd worden,
  • de witruimtes (zowel tussen de regels tekst, als om de tekst heen),
  • kleurgebruik
  • de vorm van het document (vierkant, rechthoekig staand of liggend).

Daarnaast moet die vormgeving zowel functioneel als esthetisch verantwoord zijn. Je moet dus snel kunnen zien wat de bedoeling is van de tekst (functioneel) en het moet ook nog mooi en in balans zijn en één geheel vormen (esthetisch).

Meer of minder is het eigenlijk niet.

Typografie is van alle tijden, dat zien we al bij de versiering en opmaak van bijvoorbeeld zeer oude boeken en bijbels. Het hoogtepunt van de typografische uitspattingen lag echter zo ongeveer tussen 1800 en 1950. Gedrukte media werd toen voor iedereen (redelijk) betaalbaar en bereikte op die manier een hoop mensen. Maar foto’s waren er nog niet. Daarom werd de vormgeving van teksten vaak verfraaid door het gebruik van tekeningen, ornamenten en mooi vormgegeven letters en woorden.

Daarnaast is typografie wel degelijk ook een kunstvorm te noemen, het is lang niet zo makkelijk als het lijkt om met zo verschrikkelijk veel verschillende losse elementen een samenhangend geheel te vormen!

Om nog meer diversiteit aan te brengen in de typografie, kan ook nog gebruik worden gemaakt van kleine tekeningetjes of versierde woorden.

Typografie kan heel simpel zijn en uit slechts één woord bestaan. De plaatsing op de bladspiegel is daarbij ontzettend belangrijk. Beetje verschoven kan het er al weer heel anders uitzien.

Typografie kan heel simpel zijn, maar ook ongelooflijk complex.

Hou je van letters, trends, en niet te veel poespas en tierelantijntjes? Dan is de typografie-trend wellicht iets voor jou!

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: