home > Je trouwkaart uitzoeken: hoe doe je dat?

Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd!!! Dus, nadat je een trouwdatum hebt uitgekozen, is het tijd om na te gaan denken over trouwkaarten. Je hebt al een beetje rondgekeken op internet en bent ten einde raad… er is zó veel! Hóe vind je in ’s hemelsnaam een kaart die precies bij jullie ideeën én jullie als koppel past? En waar laat je die dan maken?

Daar is maar één manier voor: stapje voor stapje de ruime zee aan mogelijkheden verkleinen tot er maar één ding overblijft: de perfecte kaart. Ik kan je niet vertellen welke kaart dat zal zijn, want ieder stapje is een persoonlijke keuze. Maar wellicht kan ik, door middel van onderstaande lijst, die keuze iets makkelijker voor je maken!
 

De uitstraling van de kaart
Welk gevoel wil je door middel van jullie trouwkaart met je aanstaande gasten delen? Wat wil je dat mensen voor sfeer proeven als ze de envelop in handen krijgen, hem openmaken en jullie trouwkaart lezen?

Kaart geïnspireerd op een thema
Denk eens na, is een themabruiloft iets voor jullie? Overgewaaid uit, je raadt het al, Amerika en tegenwoordig helemaal hip en hot. Themabruiloften zijn leuk, je kunt jezelf er helemaal in verliezen en het zo gek maken als je zelf wilt (of zo gek als je budget het toelaat). Van een knipoog naar de sixties en seventies door plateauzolen onder je jurk te dragen en een gevlochten (glitter)bandje om je hoofd tot een boerderijthema waarbij jullie als bruidspaar arriveren op een platte kar achter een tractor en na de ceremonie (tussen het hooi of in een koeienstal) met alle gasten gaan picknicken in de boomgaard. Je kun er voor kiezen om alleen zelf het thema te voeren of je kunt je gasten een dresscode meegeven, zodat het gevoel nog intenser wordt! Het is maar net hoe ver je er in wilt gaan. Er zijn honderden thema’s te verzinnen en als je een thema voert, is de eerste stap naar je uitnodiging al gezet – die moet natuurlijk helemaal in stijl!

Kaart geïnspireerd op een kleur
Als je een thema te ver vindt gaan, maar wel een ‘rode lijn’ door je dag wilt trekken, kun je kiezen voor een kleurtje. Een kleurenthema is een stuk makkelijker te bedenken en ook een stuk makkelijker uit te voeren. Een aantal zaken die je tóch al moest regelen, hebben dan opeens ook een duidelijker doel: het weergeven je themakleur op je trouwdag! Decoratie voor op tafel, bloemen, corsages, bruidsboeket, linten aan de antennes van de volgwagens, ballonnen: samen zorgen ze er voor dat duidelijk wordt wat júllie kleur is! En de uitnodiging trekt in dit geval de spreekwoordelijke kar, want dat is het eerste wat je gasten onder ogen krijgen!

Kaart geïnspireerd op jullie eigen stijl
Stijl. Moeilijk altijd. Want waar ga je vanuit als je een stijl kiest voor je trouwkaart? Hoe jullie als koppel zijn? Jullie kleding, inrichting van jullie woning? Hoe je jurk is? Hoe de stijl van de trouw- of feestlocatie is? Belangrijk is om te kiezen wat bij jullie past! Weet je het? Dan is er geen probleem. Geen idee? Dan is het wellicht handig om een moodboard te maken, of simpeler, een pinterestboard. Typ in de zoekbalk van je browser het woord een aantal woorden die je aanspreken, (bijvoorbeeld bloemen, roze, kant), klik op afbeeldingen en hop: toevoegen aan je pinterestboard! Als je een stuk of dertig afbeeldingen hebt toegevoegd, zou je een heel behoorlijk beeld moeten hebben van je do’s en don’ts. Als je een stijl bedacht hebt, is het een stuk makkelijker zoeken tussen alle mogelijkheden die er overal geboden worden.

Tip: als je Engelse zoekthermen neemt, wordt het aanbod aan afbeeldingen (en dus inspiratie!) aanzienlijk groter!

Kaart IN een bepaalde stijl
Om het makkelijk te maken, bestaat er niet alleen zoiets als ‘jullie stijl’, maar ook zoiets als ‘trend’. De stijl van de trouwkaart zelf dus. En die trends zijn vaak niet te plaatsen in een hokje als ‘modern’, of ‘klassiek’. De huidige trends zijn bijvoorbeeld ‘eco’, kaarten met een achtergrond van handgeschept papier of ribbelkarton en ‘typografie’, waarbij woorden en zinnen in verschillende, bij elkaar passende lettertypes, op een dusdanige manier geplaatst worden dat ze samen één geheel vormen. Een andere trend is ‘lief’: voorjaarsbloemen, vlinders en aquarelschilderijtjes. Misschien heb je wel één van deze trends voorbij zien komen ergens en sluit het echt precies bij jullie ideeën aan!

Trouwkaart met eigen foto
Foto op de kaart of niet? Dat is geheel persoonlijk. Sommige mensen háten het om zichzelf te zien, anderen vinden het leuk en weer anderen adoreren zichzelf. In het tweede en derde geval is het dus geen slecht idee om eens na te denken over het plaatsen van een leuke foto van jullie tweetje op de trouwkaart. Dat valt natuurlijk prima te combineren met één van de uitkomsten op de vragen hierboven!

Wat voor soort kaart?
Naast het gevoel wat een trouwkaart uit moet stralen, moet je ook nog kiezen voor de optie: waar haal ik ze vandaan? Ga ik naar de plaatselijk drukkerij om de hoek, ga ik het internet afstruinen of leg ik mijn wensen neer bij iemand die het allemaal voor me regelt?

Voorgedrukte kaarten
Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een bestaande kaart, zoals die bijvoorbeeld uit te zoeken zijn als je een boek gaat halen bij een drukker, waar allemaal kaarten in geplakt zijn. Een paar leveranciers zijn bijvoorbeeld Belarto, Intercard en Familycards.
Voordeel: je hebt bij deze kaarten vaak opties die je bij trouwkaartenshop van een vormgever niet gauw tegenkomt: gestanste kaarten (met uitgesneden vormen), foliedruk (een zilver of goudkleurig glimlaagje) of preeg (waarbij een gedeelte van de kaart hoger ligt, bijvoorbeeld een hartje of een tekst).
Nadeel: dat het dus geen écht originele kaart is. Ze worden per duizenden gedrukt en als je er eentje bestelt bij je drukker, bestelt de drukker ze bij het kaartenbedrijf waarna in de drukkerij jullie tekst ‘ingedrukt’.

Tegenwoordig zijn deze voorgedrukte kaarten ook te bestellen bij webwinkels, maar het proces is nog altijd hetzelfde. De webwinkel is vaak verbonden aan een drukkerij, die vervolgens de kaarten bestelt (of van de plank haalt) en ze naar jullie wensen indrukt.

Kaarten van een online drukkerij of uit een webwinkel van een vormgever
Kaarten die je bestelt op de website van een ontwerper/vormgever zijn al gauw een stuk origineler dan de kaarten die je in de boeken vindt. Deze kaartenwinkels spelen meestal snel in op de laatste trends en in veel gevallen heb je de mogelijkheid zelf de kaart aan te passen aan je eigen wensen. Je kunt je eigen teksten online invullen en direct zien hoe het staat. Daarnaast kun je kleuren, lettertypes en achtergronden aanpassen tot het precies is zoals JULLIE mooi vinden. Voor een klein bedrag of soms gratis kun je een proefdruk bestellen en beoordelen of de kleuren, het papier en het ontwerp precies zijn zoals je je voorgesteld had.
Voordeel: je kunt zelf lekker schuiven en frummelen en je kunt tegen iedereen vertellen dat je je trouwkaart ZELF gemaakt en ontworpen hebt!
Nadeel: je moet zelf toch wel een béétje creatief zijn, het kost best wat tijd en meestal ben je gebonden aan een aantal vooraf vastgestelde formaten.

Kaart laten ontwerpen
Voordeel:
Als je al een idee hebt wat je wilt, maar je bent niet zo creatief, zijn er overal op internet mogelijkheden te vinden om een kaart te laten ontwerpen die precies, exact en helemaal is zoals jullie willen. Je zult wel met een paar handgrepen moeten komen, zoals kleur of stijl, (en natuurlijk de teksten die je er in wilt hebben), maar zodra een ontwerper er mee aan de gang gaat, weet je zeker dat je een kaart hebt die nie-mand anders heeft. In overleg met de ontwerper kun je net zo lang schuiven en proberen tot het goed is.
Nadeel: soms wat duurder dan een standaard ontwerp, maar wel op jullie lijf geschreven!

Maar dat hoeft uiteraard niet…
Trouwkaarten-bestellen.nl heeft bijvoorbeeld een ontwerpservice die een kaart voor je ontwerpt als je 40 of meer kaarten nodig hebt. Dat kunnen ook verschillende kaarten opgeteld zijn, zoals bijvoorbeeld uitnodigingen voor de daggasten, de receptiegangers en de mensen die je uit wilt nodigen voor het feest. Of bijvoorbeeld menukaartjes er bij opgeteld. Als het in totaal maar 40 of meer kaarten zijn, ontwerpt ik gratis een kaart naar jullie eigen wensen!

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: