home > Het verhaal achter... symbolen en symboliek omtrent het huwelijk

Het verhaal achter... symbolen en symboliek omtrent het huwelijk

 

Symboliek die bij de liefde en een trouwerij komt kijken

Liefde
Het hart <3
Het ultieme liefdessymbool is het hart. Het oudste hartsymbool zoals wij dat kennen is gevonden op munten uit de 7e eeuw na Christus. Het ging om de afbeelding van een zaaddoos van een nu uitgestorven plant, die onder andere gebruikt werd als middeltje om niet zwanger te worden. Het had dus eerst met sex te maken. In de Victoriaanse tijd werd deze hartvorm populair bij het uitwisselen van Valentijnsuitingen.

Kus
Een kus is een uitdrukking van genegenheid van een persoon naar een ander persoon. Er bestaan vele soorten kussen, niet alle kussen hebben met liefde te maken, er kan bijvoorbeeld ook ter begroeting worden gekust. Betreft het een tongzoen, dan is er meestal wel liefde in het spel…

Kus – X
Vroeger kon niet iedereen lezen en schrijven en als er dan een contract getekend moest worden, zoals het huwelijkscontract, mocht men dit ook doen met een X in plaats van een volledige naam. (dat is overigens nog altijd rechtsgeldig). Om het rechtsgeldig te maken moest de X op het contract bezegeld worden met een kus. (op de X) onder toezeind oog van getuigen. Ook werden veel contracten vroeger bezegeld met een kus op de wang.

De kleur ROOD
Heel simpel: de kleur van de liefde, hartstocht én romantiek!

Het oneindigheidsteken
Staat uiteraard voor… oneindige liefde. Ongelooflijk romantisch om allebei een infinity-symbool te laten tatoeëren in plaats van trouwringen…

Duiven
Duiven waren de lievelingsvogels van Venus, de godin van de liefde. Zij kiezen hun partner voor het leven. Zowel mannetjes als vrouwtjes zorgen voor de jongen. Duiven symboliseren ook vrede.

Gouden trouwringen
Een ring is een gesloten cirkel, die eindeloze liefde symboliseert. Goud staat voor puurheid.

Rozenblaadjes strooien
De roos was de lievelingsbloem van Venus, de Romeinse godin van de liefde.

Rode tulpen
Het zwarte, fluweelachtige hart van de tulp staat symbool voor het hart, met daaromheen uitgewaaierd de bijbehorende passie. Er is een legende dat er vroeger, heel heel lang geleden, een prins was die smoorverliefd was op een schone prinses. Toen hij vernam dat de prinses vermoord was, reed hij met zijn paard over een klif de dood tegemoet. Op alle plaatsen waar zijn bloedspetters terechtkwamen, verschenen rode tulpen. Sindsdien worden rode tulpen geassocieerd met perfecte liefde.

Cupido
Wordt ook wel Amor genoemd. De zoon van Venus, de Romeinse godin van de liefde. De Griekse variant op Amor/Cupido is Eros. Cupido heeft een gouden pijl en boog en schiet dwars door de harten van mensen, met als doel ze verliefd te laten worden op elkaar. (Maar pas op: hij kan ze ook elkaars vijanden laten worden!)

Gevleugeld hart
Cupido heeft vleugeltjes. Een gevleugeld hart is dan ook een prachtig gecombineerd symbool van liefde.

Kant
In vroeger dagen liet een dame op een precies goed getimed moment haar kanten zakdoekje vallen, waarna de man, als hij geïnteresseerd was, dat voor haar opraapte en teruggaf. Op die manier hadden ze een reden om elkaar aan te spreken en misschien wel een afspraakje te maken!

Diamant
Symbool van eeuwige liefde. De oude Grieken geloofden dat diamanten de tranen van de goden waren en de Romeinen hielden diamanten voor splinters van gevallen sterren.

Liefdesknoop – Tying the knot/in de echt verbinden
In vroeger dagen was dit het eerste bedankje wat aan de gasten meegegeven werd: een knoop gemaakt van het kant of de linten van de trouwjurk. De knoop bestaat uit twee losse einden, die onlosmakelijk in elkaar geknoopt werden, als oneindige liefde. Ze werden door de bruid gemaakt. Er bestaan ook tying-the-knot-rituelen voor mensen die niet willen trouwen, maar wel een verbintenis met elkaar aan willen gaan. Tijdens dit ritueel worden de handen en polsen van de geliefden aan elkaar vast geknoopt met lint of kant.
 

Boze geesten wegjagen
Proosten
Door het geluid van de tinkelende champagneglazen worden boze geesten afgeweerd.

Blikjes achter de auto
Ook deze actie schrikt door zijn herrie boze geesten af.

Bruidsboeket
Vroeger werden in het bruidsboeket onder andere sterke kruiden en knoflook verwerkt om de boze geesten weg te jagen.

Over de drempel dragen
Zo worden de demonen die de bruid vanuit haar ouderlijk huis zouden volgen op het verkeerde spoor gezet.

Bruidsmeisjes
Door de bruidsmeisjes precies hetzelfde te kleden als de bruid, worden de boze geesten om de tuin geleid.

Bruidsklokken
Verjagen de boze geesten als het bruidspaar op weg is naar het altaar.
 

Vruchtbaarheid
Bruidstaart
Het gist wat voor de taart gebruikt wordt staat voor vruchtbaarheid.

Rijst gooien
(of graan, vogelvoer, confetti, rozenblaadjes of zelfs erwten) Ook een symbool van vruchtbaarheid.

Appel
De appel staat symbool voor liefde, overvloed, vruchtbaarheid en opwinding. Een Fins gezegde luidt: ‘Love is a flower which turns into fruit at marriage.’


Reinheid en onschuld
Wit - De witte trouwjurk, witte bloemen, witte duiven, witte vul-zelf-maar-in
Wit staat voor reinheid, maagdelijkheid en onschuld.


Diversen
Bloemen
Verschillende bloemen en kleuren hebben een verschillende symboliek. Lees meer over bloemen, kleuren van bloemen en hun bijpassende betekenissen in: Het verhaal achter... het trouwboeket en de bloemen

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: