home > Het verhaal achter... trouwen en bijgeloof

Het verhaal achter... trouwen en bijgeloof

 

Bijgeloof

Dat je het allemaal maar even weet!

Het aanzoek (je weet wel, op één knie enzo) doen in de kerk ten tijde van een ander huwelijk, brengt ongeluk! Ook als er een andere vrouw je aanstaande in de rede valt tijdens het onderzoek: drama! Dit wordt namelijk zijn tweede vrouw!

Je mag ook niet tussen de verloving en het huwelijk op een tafel gaan zitten waar je bijna-man bij is: einde verloving! En als je vóór je huwelijk al de naam van je aanstaande gebruikt als zijnde je eigen naam of de handtekening oefent: ongeluk!

Voor je trouwdag jezelf helemaal aankleden met alles er op en er aan is niet slim… daarmee roep je het onheil over jezelf af! Dus vantevoren nooit de sluier en de jurk tegelijkertijd passen!

Je mag jezelf op je huwelijksdag ook niet in de spiegel bekijken, in ieder geval, niet als je helemaal klaar en aangekleed bent. Een vluchtige blik mag, maar trek je kousenband voor de zekerheid maar pas nét voor de ceremonie aan! Twéé keer in de spiegel kijken is al helemaal uit den boze!

Ook de bruidegom mag je pas zien als je hélemaal klaar bent. Als je aanstaande man de jurk vantevoren al ziet… fout!

Een jurk moet van satijn zijn en mag niet van zijde zijn (!). Een fluwelen jurk is een teken van armoede.

Een jurk mag ook niet groen zijn, dat brengt ook ongeluk. Het is de kleur van de sprookjes en er werd vroeger gedacht dat je dan betoverd kon worden door dwergen en feeën. Geel, paars en oranje zijn ook kleuren die je maar beter kan vermijden als het op de kleur van de jurk aankomt.

En waarom trouwen in een witte jurk? Nou hierom, een Engels rijmpje verklaart álles:

Married in white, you have chosen right
Married in gray, you will go far away
Married in black, you will wish yourself back
Married in red, you’d better be dead
Married in green, ashamed to be seen
Married in blue, you’ll always be true
Married in pearl, you’ll live in a whirl
Married in yellow, ashamed of the fellow
Married in brown, you’ll live out of town
Married in pink, your spirit will sink

Blijft er niet veel over als wit dus… Maar geen rood? Dat is uiteraard grote klets, want veel trouwjurken in China, India, Pakistan en Vietnam zijn rood, dat is daar de kleur van… geluk! (Trouwens de mijne was ook rood, en ik ben ook nog altijd gelukkig getrouwd :-) )

Ook je eigen jurk maken mag niet, dat brengt ongeluk… Altijd al eens een trouwjurk willen maken? Maak hem dan voor je vriendin, zus of nicht.

Als je bijgelovig bent is het slim een sluier te dragen bij je trouwjurk, die weert namelijk boze geesten af.

Als je tijdens het rijst gooien naar een bruidspaar, een van hen in het oog gooit brengt dat ook ongeluk.

Als je je trouwring verliest, verlies je ook je huwelijk. Ook een trouwring die niet permanent gedragen wordt is vragen om problemen. Een tweedehandse trouwring kopen is er al helemaal niet bij! En koop trouwens nooit de trouwringen op een vrijdag…

Een ring die te los zit betekent dat je het nieuw zo nauw neemt allemaal en een te strakke ring is een teken van jaloezie en dominatie.

Trouwen tijdens de hondsdagen (eind juli-eind augustus) brengt ongeluk en ook trouwen tussen Pasen en Pinksteren. De beste maand om te trouwen is juni. Juni is namelijk afgeleid van Juno, de Romeinse godin van het huwelijk.
Een Engels rijmpje zegt over de maanden van het jaar het volgende:

Married when the year is new, he’ll be loving, kind & true,
When February birds do mate, you wed nor dread your fate.
If you wed when March winds blow, joy and sorrow both you’ll know.
Marry in April when you can, Joy for Maiden & for Man.
Marry in the month of May, and you’ll surely rue the day.
Marry when June roses grow, over land and sea you’ll go.
Those who in July do wed, must labour for their daily bred.
Whoever wed in August be, many a change is sure to see
Marry in September’s shrine, your living will be rich and fine.
If in October you do marry, love will come but riches tarry.
If you wed in bleak November, only joys will come, remember.
When December snows fall fast, marry and true love will last.

En welke dag van de week je het beste uit kunt zoeken om te trouwen, vinden we terug in een ander oud engels volksversje:

Marry on Monday for health,
Tuesday for wealth,
Wednesday the best day of all,
Thursday for crosses,
Friday for losses, and
Saturday for no luck at all.

En vreemd genoeg is tegenwoordig zaterdag de allerallerpopulairste dag om te trouwen, waar dan ook ter wereld…

Het bruidsboeket wordt geregeld door de aanstaande van de bruid en de bruid mag het niet zien voor de bruiloft.

Meer dan acht bruidsmeisjes brengt ongeluk.

Een suikerklontje in de handschoen van de bruid zorgt voor een zoet huwelijk (volgens de Grieken).

Het is gebruikelijk bij een meerlagige bruidstaart, om de bovenste laag niet aan te snijden maar te bewaren, zij het voor de eerste huwelijkdag, zij het voor op de doop van het eerste kind.

Regen op je trouwdag is niet erg: het is een teken van een vruchtbaar huwelijk. De Italianen zeggen dan: ‘Sposa Bagnata, Sposa Fortunata’; een natte bruid is een gelukkige bruid.

Zon is natuurlijk altijd prima, maar ook sneeuw is goed: dat voorspelt voorspoed en rijkdom! Nevel brengt ongeluk en storm een stormachtig huwelijk: de uitgesproken beloften waaien dan weg!

Vroeger werd er in de bruidstaart een ring meegebakken. De dame die het stukje taart ontving met daarin de ring was de volgende die ging trouwen!

Je ring hoor je (!) om je linker ringvinger te dragen. Door deze vinger loopt de ‘Vena Amoris’, de ‘Ader der liefde’, rechtsstreeks van de trouwring naar het hart.

Heel, heel vroeger werd de bruidskoek verkruimeld boven het hoofd van de bruid en de bruidegom, dat zou geluk brengen. Ook verzamelden de gasten kruimeltjes die ze daarna meenamen naar huis, voor hetzelfde doel.

Kruiden (zoals knoflook) in het trouwboeket zouden boze geesten afweren.

Je mag nooit een mes of een schaar als trouwkado aan een pasgetrouwd stel geven.

Je bruid ’s avonds over de drempel tillen (van jullie huis of de bruidssuite) zet boze geesten op een dwaalspoor en voorkomt tevens dat de bruid over de drempel struikelt, wat ook ongeluk brengt…

De eerste van het jonggehuwde koppel die een voet over de drempel zet in huis na de trouwerij, wordt de dominante factor binnen het huwelijk. Als de bruid over de drempel gedragen wordt, gaan beiden gelijktijdig het huis binnen en is er dus sprake van een gelijkwaardige relatie.

Een spin op (of IN) je trouwjurk brengt… geluk! (ieuw!)

Als je op je trouwdag een non of een monnik tegenkomt, voorspelt dat niet veel goeds. Ook als je een open graf ziet, een varken, een haas of als je een haan hoort kraaien na zonsondergang kun je je maar beter op het ergste voorbereiden.

Een schoonsteenveger daarentegen brengt geluk! In Engeland worden ze zelfs ingehuurd voor die reden! Ook een pad tegenkomen, een lammetje of een regenboog brengt geluk.

Kerkklokken luiden om boze geesten en demonen te verjagen. Vroeger werden soms zelfs kleine belletjes in het trouwboektje verstopt voor dit doel!

In Italië is het traditie om vlak na de ceremonie iets kapot te gooien, een vaas of een stuk glaswerk, en wel zo hard mogelijk. Het aantal scherven symboliseert het aantal gelukkige jaren wat het koppel tegemoet kan zien.

Kaarsen worden in Italië op bruiloften gemeden, die zijn voor begrafenissen.

Huilen op je trouwdag brengt geluk! (denk aan waterproof mascara!!!)

Het brengt ongeluk als jouw en zijn achternaam met dezelfde letter beginnen of als je in dezelfde maand jarig bent.

Trouw niet met iemand die drie of zes jaar jonger of ouder is.

Het brengt ook onheil om een huwelijk uit te stellen: van uitstel komt afstel.

Chinese koppels vermijden het liefst het getal 4 in combinatie met alles wat met trouwen te maken heeft. De uitspraak van het getal vier en het woord ‘dood’ klinken namelijk bijna hetzelfde. De getallen 8 (rijkdom en welvaart) en 9 (langdurig) brengen dan weer geluk.

Hier in onze lage landen staat vrijdag de dertiende voor ongeluk, Italiaanse koppels vermijden graag vrijdag de zeventiende…

Een kruis als trouwkado krijgen brengt geluk, een spiegel ongeluk. Ook een spiegel in de trouwzaal brengt ongeluk.

Als je geld geeft aan een pasgetrouwd koppel, moet het altijd een oneven aantal zijn, of een oneven aantal briefjes of munten. Er wordt gedacht dat als het geld makkelijk in twee gedeeld kan worden, het bruidspaar ook snel zal scheiden.

Als een getuige bij een huwelijk ongetrouwd is, zal hij of zij altijd ongetrouwd blijven.

Als het jongste kind van een gezin eerst trouwt, zal het oudere kind altijd ongetrouwd blijven. Tenzij… hij of zij blootsvoets danst op het trouwfeest!

In Egypte brengt het geluk als de vrouwen de bruid op haar trouwdag knijpen…

Als een meisje een klavervier in haar schoen doet, gaat ze trouwen met de eerste de beste ongetrouwde man die ze tegenkomt. En als je vlak voor jhe trouwdag droomt van een klavervier heb je een lang en gelukkig huwelijk om naar uit te zien.

Zweedse bruiden stopppen een zilveren muntje dat ze van hun vader gekregen hebben in hun linkerschoen, en een gouden van hun moeder in hun rechterschoen, allemaal for good luck!

Plant een dennenboom in je tuin op je trouwdag, dat symboliseert vruchtbaarheid.

Een zwarte kat tegenkomen op weg naar de trouwlocatie brengt, geloof het of niet… geluk! Als je hem wegjaagt, jaag je ook het geluk weg.

Als je op weg gaat naar de trouwlocatie, doe je er goed aan een muntje of een stuk brood mee te nemen. Als je dit dan weggeeft aan de eerste de beste onbekende die je tegenkomt, weer je het onheil af.

Zorg dat er op je gastenlijst een oneven aantal gasten staat.

De bruid zou een klein zakje zout in haar tas moeten bewaren, dat brengt geluk! Dat geldt trouwens ook voor een hoefijzer.

Als je een week voor De Dag een kat uit je linkerschoen laat eten, brengt dat geluk!

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: