home > Teksten voor in je trouwkaart, waar moet je op letten?

Het aller aller allerbelangrijkste van je trouwkaart zijn de teksten. Maakt niet uit welke kleur, stijl of wat voor soort kaart je kiest, tekst heb je hoe dan ook nodig!

Je kunt daarmee alle kanten op. Je kunt kiezen voor een uitgebreid verhaal, een summiere opsomming van de feiten, een uitnodiging in dichtvorm, of, en dat is wat de meeste mensen doen: een goed lopend stukje tekst waarin alles duidelijk, beschreven wordt. Niet te kort, niet te lang en lekker leesbaar.

De tekst zelf
Wat voor soort tekst je voorkeur ook heeft, een aantal punten zijn on-misbaar als het op tekst aankomt die in een trouwkaart gaat gebruiken. Denk daarbij in eerste instantie aan:

  • Jullie namen (met of zonder achternaam, dat maakt tegenwoordig niet uit, doe gewoon wat je het fijnst vind)
  • DE Datum waarop het allemaal gaat gebeuren!
  • De locatie waar het huwelijk voltrokken wordt, inclusief de straat/plaatsnaam.
  • De tijd waarop de ceremonie plaatsvindt.
  • Jullie adres en/of telefoonnummer (veel mensen vinden het leuk/fijn om een felicitatiekaartje van tevoren te sturen)

Daarna ga je bedenken of je verschillende kaarten wilt, bijvoorbeeld een aparte kaart voor receptie-, dag- en feestgasten. Meestal is het net zo handig om gewoon verschillende kaarten te maken met verschillende teksten, inlegkaartjes voor bijvoorbeeld de daggasten zijn dan niet meer nodig, die kunnen alleen maar kwijtraken.
Op de verschillende kaarten kun je aangeven waar je de gasten voor wilt uitnodigen, je doet dit door te schrijven voor welk onderdeel ze zijn uitgenodigd, wat de aanvangstijd daarvan is en daarna de naam en het adres van de locatie.

Optioneel kun je ook nog aangeven of je een dresscode hanteert (voor meer info over dresscodes, klik hier), wie de ceremoniemeester(s) is/zijn (met naam en telefoonnummer en/of e-mailadres), en eventueel je kadotip.

Voor de aankleding van de kaart kun je verder nog kiezen voor een mooie oneliner, een gedicht of een stukje songtekst wat veel voor jullie betekent. (Leuk als dat liedje tijdens de dag ook nog ergens terugkomt, bijvoorbeeld bij het tekenen van de trouwakte, of bij de openingsdans!)

Gebruik van lettertypes, ook wel fonts genoemd
Gebruik bij voorkeur maximaal twee soorten lettertypes. Meer dan twee wordt erg rommelig. Kies twee lettertypes die goed bij elkaar passen of die mooi op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld twee klassieke lettertypes, of twee hele strakke. Van die twee lettertypes is het wel toegestaan om verschillende versies te gebruiken, bijvoorbeeld bold (dikke letters) of cursief (schuine letters). Niet ieder lettertype heeft verschillende variëteiten. Soms is er gewoon maar eentje.

Kies altijd één lettertype uit wat lekker leesbaar is. Dat ga je voor de uitnodigingstekst gebruiken. Het is belangrijk dat dat een goed leesbaar font is, zodat iedereen ook duidelijk kan zien wanneer en hoe laat hij waar moet zijn. Jullie adres kun je dan bijvoorbeeld in de schuine versie zetten.

Het tweede lettertype mag wat frivoler, groter, overdrevener of chiquer zijn. Dat gebruik je bijvoorbeeld voor jullie namen, of voor het woordje ‘Uitnodiging’ op de voorkant.

Zorg er voor dat je teksten goed leesbaar zijn, maar maak ze ook weer niet té groot. Te kleine lettertjes zijn een onleesbaar hoopje mieren op je kaart, te grote letters zien er ook niet echt uit…

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of misschien wel een aanvulling! Mail me dan gauw op info@trouwkaarten-bestellen.nl

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: