home > Alles over: save the datekaarten

Je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien heb je er ook wel eens eentje ontvangen: een save the datekaartje. Maar wat is het nu eigenlijk, en waarom verstuur je ze, en wanneer? Dat probeer ik je met onderstaand artikeltje uit te leggen.

Wanneer en waarom??
Save the datekaarten verstuur je geruime tijd van tevoren. Waar je trouwkaarten gemiddeld zes weken voor de trouwdatum verstuurt, verstuur je save the dates soms wel zes maanden tot een jáár vooruit! Want daar zijn ze voor, om de date te saven. Je doet er wel verstandig aan ze pas te versturen als je écht zeker weet dat de datum vaststaat, als hij dus bij de gemeente waar je trouwt, vastgelegd en goedgekeurd is.
 Save the dates worden over het algemeen gestuurd als de trouwdatum die jullie gekozen hebben in een zomervakantie of andere drukke periode valt. Veel potentiele gasten boeken al ver van tevoren hun vakantie, dus die moet je vóór zijn , als je graag wilt dat ze op jullie bruiloft komen! Hartstikke jammer als je in de zomer trouwt en de helft van je gasten kan niet komen omdat ze al een twee weken Costa del Sol geboekt hadden.

Ook als je over de grens  trouwt is het aan te raden om erg op tijd de save the dates te versturen. Dan kunnen je gasten (naast misschien ‘sparen’ voor de reis) op tijd rekening houden met hun eigen vakantie-planning en zonodig met hun werkgever overleggen voor vrije dagen. Of allebei J


Aan wie stuur je save the datekaartjes?

Natuurlijk in de eerste plaats aan de gasten die je de hele dag wilt uitnodigen. Zij zullen hoe dan ook de hele dag moeten reserveren voor jullie trouwdag en op die manier geef je ze genoeg  tijd om dat op tijd te kunnen regelen. Zij het door een kruisje op de kalender te zetten, zij het door een in drievoud ingevuld ik-wil-graag-vrij-formulier in te leveren bij zijn of haar baas op het werk.

Daarnaast kun je kiezen wat je met de andere gasten doet, en dat hangt ook een beetje af van jullie ideeën over de invulling van jullie dag. Wil je de receptie ’s middags houden? Dan ook de receptiegasten een kaart sturen. Gasten die je alleen maar uitnodigt op het feest ’s avonds, hoef je eigenlijk geen kaart te sturen omdat ze geen hele dag vrij hoeven nemen, maar… misschien vinden jullie het gewoon superleuk om iedereen vast te laten weten dat jullie elkaar het jawoord gaan geven! Dan stuur je gewoon iederéén een save the date!


Wat zet je er op of in?

Om te beginnen: de tekst ‘Save the date’! Zo weten je gasten dat ze de dag of avond vrij moeten houden. Veel gasten kunnen zelf wel een beetje inschatten of ze voor overdag of ’s avonds uitgenodigd worden. Een verre achterneef snapt waarschijnlijk wel dat hij niet op de daggastenlijst zal staan. Dus ‘save the date’ is wat dat betreft voldoende.

Vervolgens: jullie namen. Of je kiest voor alleen voornamen, of dat jullie ook jullie achternamen er bij willen zetten, dat hangt af van jullie eigen voorkeur. Met achternamen is wat officiëler, zonder wat informeler.

En natuurlijk: de datum waar het allemaal om draait!

Daarnaast: kun je er voor kiezen om te vermelden: ‘de officiële uitnodiging volgt’, of ‘meer informatie volgt nog’ of iets van die strekking. Ook kun je bedenken of je jullie contactgegevens wilt vermelden, of een speciale website over jullie trouwen. Veel mensen vinden het leuk om, als ze eenmaal gehoord hebben dat jullie gaan trouwen, een kaartje te sturen, of een appje, of even te bellen of te mailen.

Verder: verder hoeft er eigenlijk niets op, dat lezen mensen wel in de uiteindelijke uitnodiging. Een save the date is eigenlijk alleen maar dat wat het heet: een kaartje om de datum te reserveren. Een uitzondering hierop is als je in het buitenland trouwt en je je gasten daar wilt ontvangen. Bijvoorbeeld als je in Frankrijk trouwt of op Aruba, dan is het wel handig om dat er bij te vermelden…. Als je stiekem in Las Vegas ringen gaat uitwisselen is een save the date natuurlijk weer niet nodig!
 

En hoe ziet een save the date er uit?

Dat mogen jullie helemaal zelf weten, daar zijn geen regels voor. Je kunt er voor kiezen om al je trouwdrukwerk in het hetzelfde ontwerp te houden, een zogenaamde trouwhuisstijl. Dan kies je voor de save the date, de trouwkaart, de menukaartjes, programmakaartjes en verlovingskaartjes allemaal dezelfde stijl, kleur of afbeelding. Maar het hoeft natuurlijk niet. Doe gewoon wat je zelf wilt, wat je zelf leuk en mooi vindt! Aangezien er niet zoveel informatie op hoeft te staan, volstaat een enkele kaart, dus zonder vouw er in. Je kunt op de voorkant bijvoorbeeld Save the Date zetten, jullie namen en de datum, en op de achterkant ‘de officiële uitnodiging volgt nog’ en jullie contactgegevens. Meer moet dat niet zijn. Een enkele kaart is dus groot genoeg, en nog vriendelijk voor je portemonnee ook!


Hoe begin je?

Door op zoek te gaan naar een collectie save the dates die zo divers is, dat er áltijd wel een leuke tussen zit ;-) Je vind ze hier!


En daarna?

Na het versturen van je save the datekaartjes kun je beginnen met het vastleggen van alle andere belangrijke dingen: de trouwlocatie, de kerk, de feestlocatie, de fotograaf, de catering, noem maar op. De gegevens die horen bij de zaken die je nu gaat bespreken en reserveren (zoals locaties, hun adresgegevens en tijden) krijgen een plaatsje in de uiteindelijke trouwkaart. Succes!

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: