home > De huwelijksnacht, wittebroodsweken & de huwelijksreis

De huwelijksnacht, wittebroodsweken & de huwelijksreis

 

 

De huwelijksnacht
In vroeger dagen werd er alles aan gedaan om de boze geesten weg te houden bij het bruidspaar: kruiden in het trouwboeket, over de drempel tillen, de bruidssluier en nog veel meer oude bijgeloven. Maar zodra het koppel eenmaal getrouwd was, was het over. In de middeleeuwen was het zo dat als er getrouwd was, dan moesten er kinderen komen. Familie en soms ook vrienden schuwden er niet voor om zelfs in de kamer te blijven tijdens de huwelijksnacht, terwijl het huwelijk 'geconsummeerd'* werd, zoals dat zo mooi heet. Om te kijken of er ook daadwerkelijk werk van die kinderen werd gemaakt! Ze verdrongen zich om het bed heen om goed zicht op het jonge koppel te hebben en in de hoop een stukje trouwjurk te bemachtigen die van bruid afgescheurd werd… Van een prinses die de bruid was op haar trouwdag, was de bruid nu ineens bijna een publiek persoon geworden en het was dan ook voor vele bruidjes niet de mooiste nacht van hun leven, die huwelijksnacht. Wat een vernedering.

Tegenwoordig gaat dit er uiteraard heel anders aan toe. Je wilt écht niet dat er iemand naast je bed staat in je huwelijksnacht, laat staan een kamer vol! De huwelijksnacht van tegenwoordig is bijna ‘heilig’, het moet na de mooiste dag, ook de mooiste nacht van je leven worden, en daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Veel pasgetrouwden brengen hun eerste getrouwde nacht dan ook door in peperdure bruidssuites en de hotels doen er alles aan om het de pasgehuwden aan niets te laten ontbreken: champagne, chocolade en een bubbelbad op de kamer, rozenblaadjes in het bad en op bed, massage-olie op het nachtkastje, dimbare verlichting… en dat allemaal voor ‘maar’ een paar honderd euro per nacht. Over commercie gesproken!
Wat je in de huwelijksnacht moet doen, daar laat ik me niet over uit! Maar veel koppels komen vanwege alle drukte van de voorliggende periode en natuurlijk van de hele trouwdag die net achter de rug is, niet verder dan in bad liggen en enveloppen tellen. De rest? Daar heb je op je huwelijksreis nog tijd genoeg voor!

Wittebroodsweken
De wittebroodsweken zijn de eerste zes weken ná het huwelijk. Ze worden zo genoemd omdat in vroeger tijden witbrood een luxe was en alleen bij heel feestelijke gelegenheden gegeten werd. Daarnaast woonden de meeste bruidsparen tot hun huwelijksdag bij hun ouders, in tegenstelling tot vandaag, waar bijna iedereen al samenwoont vóór er getrouwd wordt. Vanaf hun trouwdag gingen de jonggehuwden pas écht samenwonen en om ze aan elkaar en de nieuwe levensstijl te laten wennen, werd het bruidspaar de eerste zes weken met rust gelaten.
Tegenwoordig vindt tijdens deze eerste zes weken meestal de huwelijksreis plaats, een momentje van rust en genieten voor het jonge stel!

Honeymoon
Het Amerikaanse woord voor huwelijksreis ja, maar niet van oorsprong! Het is een woord wat de amerikanen geadopteerd hebben uit de Noorse taal. In de vroege middeleeuwen werden daar regelmatig bruiden geroofd.  Als een meisje bijvoorbeeld verliefd was op een man waar ze niet mee mocht trouwen van haar ouders en vice versa, kon er in goed overleg tussen die twee besloten worden de bruid te roven. De bruidegom en zijn beste vriend of beste vrienden (best man of best men) roofden dan de vrouw en bewaakten haar, tot de rust in het dorp wedergekeerd was. Deze periode heette in het oud-Noors ‘hjunottsmanathr’, wat ‘verschuilen’ betekent. Ze konden een tijd daarna terugkeren en trouwen.

Soms ging het nog iets verder en had de man direct geslachtsgemeenschap met haar. Haar eer (en de eer van de familie) was dan geschonden en kon alleen maar hersteld worden als de man met het meisje zou trouwen. En dat was precies de bedoeling!

Ook kan het woord afgeleid zijn van de letterlijke betekenis van het woord. In de eerste vier tot zes weken na het huwelijk was het in noord-europa de gewoonte het kersverse paar dagelijks honingwijn of mede te laten drinken. Dit zou de vruchtbaarheid vergroten en ook de kans op een jongen!

Alleen die ‘maan’… de enige verklaring die ik daarvoor heb kunnen vinden was dat dat gerelateerd zou kunnen zijn aan de maandelijkse cyclus van de vrouw… Een vrouw zou nooit meer zo zoet zijn als in haar eerste maand. De details kun je zelf wel invullen denk ik…

Huwelijksreis
En dan ben je – eindelijk – getrouwd! Pffffttt. Maanden en misschien wel meer dan dat van stress liggen achter je, je bruiloft was inderdaad de mooiste dag van je leven en nu val je in een gat. Een complete rust daalt over je neer, en dat is de perfecte basis voor een huwelijkreis! In vroeger tijden gebeurde dat niet en was de tijd van wittebroodsweken alleen een teken aan de rest van de wereld om het bruidspaar met rust te laten. Wat later, tweede helft vorige eeuw, werd besloten dat het bij uitstek de periode was om familie die niet bij het huwelijk aanwezig kon zijn op te zoeken. Maar tegenwoordig maakt het niet meer uit. Tijdens de wittebroodsweken doen jullie wat jullie willen: cocoonen met de gordijnen dicht, gewoon verder gaan met jullie leven of een super relaxte vakantie: het kan allemaal. Vaak wordt er van tevoren gespaard voor het huwelijk, en vaak ook in één ruk door voor de huwelijksreis. Of er wordt een lening voor afgesloten. Op die manier is het mogelijk om van je huwelijksreis de allermooiste trip van je leven te maken, iets wat je maar één keer doet, net als je trouwdag! Want geef toe, denk je dat je ooit in je leven nog een jurk gaat kopen die, laten we het rustig houden, meer dan 500 euro kost? Laat staan méér? Dat geldt ook voor je huwelijksreis, één keer gek doen. Daarna zien we wel weer, maar dat pakken ze jullie niet meer af!


*Consummeren, met dubbel ‘m’, afgeleid van het Latijnse consummare, betekent ‘voltooien’ of ‘tot perfectie brengen’. Niet te verwisselen met consumeren, wat afgeleid is van het (eveneens Latijnse) ‘consumere’, wat ‘gebruiken’ of ‘nuttigen’ betekent. Inmiddels is dit woord zó verouderd dat het niet eens meer in de Van Dale en het Groene Boekje is opgenomen, maar het klinkt zo mooi, vandaar dat ik het toch nog vermeld in de tekst.

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: