home > Het verhaal achter... de uitnodiging

Het verhaal achter... de uitnodiging

 

De uitnodiging

Vóór de uitvinding van de drukpers, zo rond 1450, werden huwelijken op straat aangekondigd. Een stadsomroeper stond midden op het plein en riep wie er ging trouwen, wanneer, waar en hoe laat en eenieder die het hoorde was uitgenodigd. Geschreven werd er nog bijna niet en veel mensen konden toch niet lezen, dus was dit de beste optie. Arme mensen leerden in die tijd nog niet lezen en schrijven, dat was meer iets voor de adel en de rijke klasse. Hoger in aanzien staande burgers, met dus ook veel lezende vrienden en familieleden, die over veel geld beschikten en een geschreven uitnodiging rond wilden laten gaan, konden een beroep doen op monniken. Die stonden bekend om hun prachtige handschrift.

Ook ver na 1450 werd de stadsomroeper als zodanig gehandhaafd. Gedrukte en geschreven uitnodigingen waren vooral voor het koningshuis en de elite, de gewone man kon het toch niet betalen. Bovendien waren er nog steeds maar weinig mensen die konden lezen, dus een omroeper had een veel groter bereik.

Rond begin 1600 kwam er een nieuw medium bij waar aanstaanden gebruik van maakten: krantenadvertenties. Ook nu worden nog altijd trouwerijen aangekondigd via de krant. Of liever gezegd: wordt er aangekondigd dat er getrouwd IS. Tegenwoordig is het niet zo heel slim om in de krant te zetten dat je dan en dan, daar en daar gaat trouwen, dieven lezen de krant namelijk ook en kunnen op hun tenen natellen dat er dan niemand thuis is en ze heel simpel hun slag kunnen slaan. Thuiskomen na je trouwdag (of huwelijksreis) en ontdekken dat alles is leeggehaald: je moet er niet aan denken!

Tot begin 1900 werden alle uitnodigingen persoonlijk rondgebracht; men had niet zoveel vertrouwen in de postbodes. Ook gebeurde het dat de aanstaanden persoonlijk bij iedereen op bezoek gingen om hun huwelijk mondeling te verkondigen en de gasten uit te nodigen.

De tekst van toen verschilt eigenlijk helemaal niet zo heel veel van wat wij tegenwoordig in onze zetten: datum, tijd, plaats van het gebeuren en natuurlijk: WIE! Al werd vroeger wel de aankondiging op de kaart gedaan door de wederzijdse ouders, bijvoorbeeld: Harrie Jansse en Toos Janssen-Smit en Jan de Boer en Marie de Boer-Pieters geven ten kennis dat het huwelijk hunner kinderen Theresia Goverdina Maria Jansen en Johannes Jan Junior de Boer voltrokken zal worden te Amersfoort op den 14 februari 1896. De naam van de bruid wordt eerst op de kaart gezet (dat geldt nu nog steeds: dames eerst!) en daarna de naam van de man. Na de bruiloft is het gebruikelijk dat de man eerst genoemd wordt, dan de vrouw. Ook werd de naam van de gast waarvoor de uitnodiging bestemd was, in de tekst vermeld. Tegenwoordig wordt de aankondiging gewoon door het bruidspaar zelf gedaan. Christenen plaatsen (ook nu nog) voor hun datum de afkorting D.V., dat betekent ‘Deo Volente’ – ‘als God het wil’.

Vanaf de jaren ’50 in de vorige eeuw kwam er commercieel trouwdrukwerk. Er kwamen ontwerpers die trouwkaarten ontworpen en aanstaanden konden een keuze maken uit een aantal voorgedrukte kaarten, waar hun eigen teksten ‘ingedrukt’ werden. Tot ver in de jaren negentig is dit principe gehanteerd: als je ging trouwen ging je naar een drukker, je haalde een paar boeken die volgeplakt zaten met vooraf ontworpen trouwkaarten, je koos er eentje uit, je gaf de tekst aan de drukker en die zorgde er voor dat jouw eigen tekst keurig netjes op de voorgedrukte uitnodiging kwam te staan.

Tegenwoordig is dit nog steeds mogelijk, echter is er ook de mogelijkheid tot het online uitkiezen en van kaarten (zoals op deze site!!!) waar je ter plekke je teksten kunt invoeren, bekijken, goedkeuren en bestellen, waardoor je je uitnodiging helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Trouwkaarten met je eigen personal touch!

Nieuwsgierig naar de etiquette met betrekking tot trouwkaarten en andere interessante weetjes over de uitnodigingen? Lees er meer over in: 'Hoe hoort het eigenlijk?'  - Gastenlijst & uitnodiging

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: