home > Het verhaal achter... de trouwjurk

Het verhaal achter... de trouwjurk

 

De trouwjurk

Een bruid zonder trouwjurk is ondenkbaar en sinds mensenheugenis trouwen dames is hun allerallerallermooiste jurk. En die was niet altijd wit! Een lange tijd is wit inderdaad mode, of wat daar voor door ging, geweest. Hoe witter de jurk, hoe rijker de bruid want hoe witter de zijde, hoe duurder hij was. Met een witterdanwitte jurk lieten bruiden van vroeger zien hoeveel geld ze, of liever gezegd, haar vader, had. Maar dat gold niet alleen voor de witte jurk in de middeleeuwen. Het is van alle tijden dat de bruid op haar mooist er bij liep op haar trouwdag. De jurk die ze droeg was minimaal de mooiste uit de kast (de zgn. Zondagse jurk). De bruid vertegenwoordigde immers niet alleen zichzelf op het huwelijk, maar ook haar familie. Soms werd er een jurk geleend, in mindere mate gekocht, en heel soms zelfs speciaal voor de bruid gemaakt. En hoe duurder de stof en de versieringen… inderdaad!

In de late middeleeuwen droegen de welvarende bruiden prachtig gekleurde jurken van fluweel, zijde, bont en brokaat. In de stoffen werden edelstenen mee geweven en ze werden voorzien van het mooiste borduurwerk. Minder rijke bruiden kopieerden de jurken van de rijke dames zo goed als ze konden, al moesten ze het zonder edelstenen en met enkel katoen of linnen stellen. De meeste bruiden echter droegen gewoon de mooiste jurk uit hun kast. Ze hadden helemaal geen geld om alleen voor een trouwerij een nieuwe jurk te gaan kopen. Het uiterlijk van de trouwjurk was een reflectie van de sociale status van de bruid. Ook gebeurde het vaak dat de trouwjurk een onderdeel was van de bruidsschat. En hoe langer de sleep: hoe rijker de bruid!

Daarna is er veel gerommel in de geschiedenis van de trouwjurk. Wel wit, geen wit, mooiste jurk uit de kast, korte rokken, lange wijde rokken, zelfs zwart… het wisselt elkaar allemaal om en om af en de diverse bronnen op internet bieden daar geen eenkennig uitsluitsel over, behalve dat sinds de bruiloft van de Engelse koningin Victoria (die in 1840 met haar neef Albert trouwde) de kleur van de jurk resoluut WIT werd, voor álle bruiden van álle sociale klassen.

Wat wel duidelijk is, is dat (de jurk van) Lady Di begin jaren tachtig van de vorige eeuw een trend heeft neergezet. Gigantische pofmouwen en veel tierelantijnen, pailletten, kantjes en roezeltjes, een sluier én een sleep van dik zeven meter… vanaf dat moment wilden wel bijna alle bruidjes een écht prinsesje zijn. Daarna is er stilaan een jaarlijks trend gekomen. Met de komst van de glossy trouwbladen waarin de aankomende bruid en bruidegom (maar vooral bruid!) gefêteerd worden op de allermooiste jurken, de beste planningstips en de gaafste huwelijksreizen, werden ook de trends geboren. Het ene jaar zijn Sissyjurken in, het jaar daarop poederpastels, een jaar later hagelwit met een knipoog naar de jaren 80 en volgend jaar...?

Volgens het bijgeloof…
Het brengt ongeluk om je eigen jurk te maken, en het brengt ook ongeluk om jezelf in de spiegel te zien terwijl je je aan het aankleden bent. Pas als je helemaal klaar bent met aankleden, mag je jezelf bekijken, maar let op: éventjes maar! Voor de zekerheid kun je iets kleins uit of af laten, om pas vlak bij het altaar of de tafel in het gemeentehuis aan te trekken, bijvoorbeeld een handschoen of een enkelkettinkje. Er werd gedacht dat als je jezelf voortijdig in de spiegel zou zien, er iets zal gebeuren waardoor de huwelijksceremonie verstoord wordt of niet door zal gaan. Ook zou het ongeluk brengen om ná je trouwdag je trouwjurk nog eens aan te trekken…

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: