home > Het verhaal achter... de bedankjes

Het verhaal achter... de bedankjes

 

De bedankjes

Op veel bruiloften wordt voor de traditie gekozen om de gasten aan het einde van het feest en/of de receptie een klein bedankje mee te geven als blijk van dankbaarheid voor de aanwezigheid. Een kaarsje, een pen, een fles wijn met een gepersonaliseerd etiket, een foto van het bruidspaar (!), mooie gegraveerde champagneglazen of… bruidssuikers. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Al in de middeleeuwen gaven de bruid en bruidegom hun gasten zogenaamde ‘liefdesknoop’ mee naar huis. Deze werd door de bruid zelf geknoopt van kant en lint om hun gasten te bedanken voor hun aanwezigheid. Een liefdesknop is een knoop van twee in elkaar gevlochten touwen, linten of koorden, zonder begin of eind en staat voor eeuwige (eindeloze) liefde. Het symbool werd vroeger ook veel gebruikt als trouwring voor zeelieden. In veel windstreken worden een bruid en bruidegom geassocieerd met ‘geluk’ tegelijk met alles wat ze aanraken of doen. Door de gasten een liefdesknoop mee te geven, hoopten ze hun gasten mee te geven wat zij hadden: eeuwige liefde.

Bruidssuikers
Een paar eeuwen later begon de Europese elite met het uitdelen van ‘bonbonnières’ aan het einde van het feest. Moeten we wel eerlijk bij vermelden: ieder feest. Niet alleen op trouwfeesten, maar ook aan het einde van een verjaardag of bijvoorbeeld doopfeest werd een bonbonnière geschonken. Dit was een klein doosje van kristal, porselein of tin met daarin een paar mierzoete versnaperingetjes. Ook dit was weer een gebaar waarbij de gasten geluk werd toegewenst. Door het uitdelen van de bonbonnière sprak het bruidspaar hun dankbaarheid uit en hoopten ze hun geluk een beetje over te dragen op de gasten. De inhoud van de bonbonnière bestond meestal uit vijf gesuikerde amandelen of vijf andere zoetigheden. De gesuikerde amandelen vertegenwoordigen voor- en tegenspoed van het huwelijk. Zoet voor de voorspoed, de bitterheid van de amandel voor tegenspoed. Het aantal van vijf snoepjes in de bonbonnière vertegenwoordigde vruchtbaarheid, gezondheid, rijkdom, geluk en een lang leven. Heden ten dage worden de vijf bruidssuikers vaak verpakt in tule, als zijnde een stukje bruidsjurk wat weggegeven wordt. Het is trouwens de taak van de bruid om voor de bedankjes te zorgen!

Of je nu voor bruidssuikers gaat of iets anders, het is een leuke geste naar je gasten. En bedankjes zijn er voor ieders budget! Met wat lieve hartjessnoepjes in een glimmend zakje of in een stukje tule gewikkeld met een lintje er omheen ben je een heel eind, en niet duur uit. Denk hier bijvoorbeeld aan Xenos, de Lidl of de Sligro. Het is vaak het idee wat telt, niet of het bakken met geld heeft gekost. Het is een blijk van waardering en die is eigenlijk niet in geld uit te drukken.

Je kunt de bedankjes bij het diner op tafel zetten, of uitdelen aan het einde van de receptie of het feest. Je presenteert ze leuk op een tafel, of in een grote mand, of misschien heb je wel een schattig klein bruidsmeisje wat heel goed kan uitdelen…En zo'n lief klein cadeautje voorzie je natuurlijk van een lief klein cadeaukaartje!

Thema
Het is een leuk idee om je bedankjes aan te passen aan je trouwdag, vooral als je een thema voert! Stel je trouwt in op het strand, wat is er dan leuker om je gasten een zakje strandzand mee te geven van ‘jullie’ strand, met een lief kaartje er aan. Of een klein fotolijstje beplakt met schelpjes. Of een stukje tule met daarin vijf zeebanketchocolaatjes? Of een rustgevende cd met zeegeluiden? Bij elk thema zijn wel leuke dingetjes te bedenken! (en zo niet, stuur me maar een mailtje, ik denk wel mee!) Ook als je alleen een kleurthema hebt kun je met bedankjes alle kanten op. Uiteraard kun je bruidssuikers meegeven in de kleuren die bij jouw dag horen, maar ook een lief kaarsje in de juiste kleur, een zakje ballonnetjes, snoepjes, een zeepje of wat potpourri, of een zakje bloemenzaadjes die bloeien in jouw trouwdagkleur! Wist je dat je ook op bestelling m&m’s kunt laten maken? Je kunt er zelfs een klein tekstje op laten drukken en de kleuren uitkiezen die je graag ziet!

DIY
Wat natuurlijk altijd leuk is, maar je moet er wel tijd voor hebben, of willen maken, is zelfgemaakte bedankjes. Dat kan variëren van koekjes in de vorm van een hartje, een mooie boekenlegger, een lief fotolijstje, of een cd met jullie eigen favoriete muziek. Dan geef je je gasten écht een ‘stukje bruidspaar’ mee naar huis!

Alternatief
Vind je het allemaal maar onzin en verspilling? Dan kun je, als je toch iets voor je gasten wilt doen, een donatie overmaken aan een goed doel, of een boom of een ezeltje adopteren. Zo laat je toch zien dat je het waardeert dat ze gekomen zijn, maar heb je wellicht een beter gevoel over waar de uitgave terecht komt.

Andere blijken van waardering
Tegenwoordig worden niet alleen kleine kadootjes aan de gasten uitgedeeld, maar bijvoorbeeld ook aan de getuigen voor hun diensten (bijvoorbeeld een mooie pen), aan de ceremoniemeester (een lekkere fles wijn) en meestal worden de wederzijdse ouders (maar vooral moeders) van bruid en bruidegom bedankt met een dikke bos bloemen voor al wat zij voor hun kinderen gedaan hebben, tót het moment waarop de echtegeno(o)t(e) in spe het van hen overneemt.

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: