home > Huwelijkscadeau, wat geef je?

Huwelijkscadeau, wat geef je?

 

Trouwkado, wat geef je?

Het is niet netjes om te vragen, maar iedereen weet dat bij trouwen een cadeau hoort. De huwelijkslijsten van vroeger zijn inmiddels totaal achterhaald omdat we niet meer ‘van huis uit’ trouwen. Praktisch alle jonggehuwden wonen al lang samen en hebben zodoende al heel hun uitzet bij elkaar. Het is dus onnodig om een broodrooster, bestekset of vaas te vragen. Tegenwoordig staan er zinnetjes op de uitnodiging als:
‘Als u ons iets gunt, graag in klinkende munt’,  We zitten ruimschoots in onze spullen, dus liever iets om ons spaarvarken mee te vullen’, ‘Mocht u ons met iets willen verrassen, dan hopen wij dat het in een envelopje zal passen’ en ‘Onze huwelijksreis is reeds gepland, een envelop is waar u ons het eest mee verwent’. Of gewoon simpelweg ‘Cadeautip: envelopje’ of in België ‘Cadeautip: rekeningnummer’.

En nee, dat is niet netjes, om geld vragen. Maar wel praktisch.
Want als je het niet doet loop je wel eens kans op vijf peper-en-zoutstelletjes of een oerlelijk schilderij, of een senseoapparaat terwijl jullie alleen maar thee drinken. En als die huwelijksreis inderdaad al gepland is, is het veel leuker om van je trouwcenten een keertje wat luxer uit eten te kunnen gaan of een dure cocktail te drinken. Ook een mooi streekgebonden souvenir, ‘betaald’ door jullie gasten, is een perfect huwelijkskado!

Open of dicht?
Wat moet je met cadeaus op het moment dat je ze krijgt? Openmaken of dicht laten? Vroeger was het gebruikelijk dat je alles dicht liet, maar tegenwoordig doen mensen moeite voor hun cadeautje en wordt het gewaardeerd als je je enthousiasme laat blijken voor dat wat je gekregen hebt. Het is wel netjes om hoe dan ook te bedanken, ook al is het kado niet naar jullie zin. Je bedankt dan voor de geste. Enveloppen mogen geopend worden om stiekem te kijken wat er in zit, maar het hoeft niet. Die mogen dus ook rechtstreeks de binnenzak of de enveloppendoos in. Heden ten dage schrijft iedereen een kaartje met gelukwensen, waar hij geld bij stopt zodat je later toch wel terug kun zien wie wat gegeven heeft. Vroeger was het not done om je naam te vermelden bij het bedrag wat je gaf, maar tegenwoordig mag dat gewoon.

Groene tip:
als jullie niet van verspilling houden, zelf al genoeg spullen hebben en graag iets voor ánderen willen doen, is het kiezen van een goed doel een prachtig gebaar. Laat jullie gasten van tevoren weten welk goed doel, of welke goede doelen jullie uitgekozen hebben en zet in plaats van een enveloppendoos een collectebus op jullie kadotafel! Kies bijvoorbeeld drie totaal verschillende doelen zodat jullie gasten ook nog zelf kunnen kiezen wat ze steunen. Sommige mensen zien meer in natuurbehoud, sommigen mensen steunen wellicht graag een schoolproject in den verre, en sommigen doneren misschien liever ten bate van onderzoek naar een vreselijk ziekte.

En wat geef je?
Laat je je leiden door het envelopje op de trouwkaart? Of ben je eigenwijs en verzin je zelf iets? En àls je geld geeft, hoeveel geef je dan? Zijn daar richtlijnen voor? Ja en nee. De etiquette zegt: geld geven is not done. Het is geen taxi die je betaalt, of een volle boodschappentas. Het is vriendschap, naastenliefde. Is die te koop? Uit te drukken in geld? Nee. Dus geld geven klopt in dit geval niet. Geld geven is ook een manier om je er makkelijk vanaf te maken, geen moeite te hoeven doen voor een ander. Ah, makkelijk, ze willen geld. De etiquette volgen of niet, op veel trouwuitnodigingen staat gewoon dat envelopje. Of het nou ‘done’ is of niet. Dus als ze écht geld willen, zul je ze dat ook écht moet geven.

Maar hoevéél geef je dan…
Hoeveel je geeft hangt mijns inziens af van ten eerste: je eigen financiële situatie. Als je het niet breed hebt, kan niemand van je verwachten dat je een week op droog brood gaat leven omdat je dan vijftig euro in een envelop kunt doen. Aan de andere kant, als je goed in de slappe was zit, kom je nogal lullig over als je daggast bent en een tientje in een envelop stopt. Ten tweede en ten derde hangt de hoogte van het bedrag wat je kan geven af van je relatie tot het bruidspaar, én het soort uitnodiging. Als je als verre vriend uitgenodigd wordt voor de receptie, stop je waarschijnlijk een stuk minder in het envelopje als dat je de broer van de bruid bent en de hele dag uitgenodigd wordt.  Er bestaan dus geen vaste regels voor, het gaat meestal op gevoel.

Voel je vooral niet verplicht om meer te geven als je zou willen geven! Het bruidspaar geeft een feest uit gastvrijheid, met de etiquette in ons achterhoofd is het NIET de bedoeling dat een bruidspaar ‘winst maakt’, of de ‘kosten er uit moet halen’. Dan kan je net zo goed een trouwfeest oraniseren en entreegeld vragen…

En ik?
Maar sommige mensen, zoals ikzelf, voelen zich er helemaal niet prettig bij om geld te geven. Net of je een prijskaartje hangt aan de relatie tussen jou en en de ontvanger. Persoonlijk geef ik altijd iets wat ik op dat moment graag WIL geven, en of dat nu 10 euro, 50 euro of 200 euro kost maakt me helemaal niets uit. Dat geldt zo voor een verjaardag, maar ook voor een trouwerij. Als ik een belevenis wil schenken, dan is dat soms een bioscooparrangement van 25 euro, en soms een weekendje weg van 250 euro. Het hangt bij mij af van mijn relatie tot het bruidspaar, en misschien ook wel hoe breed het bruidspaar het zelf heeft.

Uitgenodigd voor de receptie en geen allerallerallerbeste-vrienden-sinds-de-kleutertijd?: een mooie fles champagne of cava. Een bioscoopbon zoals hierboven vermeld. Of een champagnekoeler met een lekkere fles witte wijn. Beste/goede vrienden/familie: hotelovernachting (eventueel aangevuld met een) dinerbon en/of kaartjes voor een voorstelling of concert naar smaak van de pasgehuwden.

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: