home > Speeches, toosten en de openingsdans: hoe hoort het eigenlijk?

Speeches, toosten en de openingsdans: hoe hoort het eigenlijk?

 

Speeches, toosten en de openingsdans

Speeches en toosten
De eerste toost vindt plaats op de receptie, op het moment dat het jonge paar de bruidstaart heeft aangesneden, de stukken taart zijn uitgedeeld en iedereen voorzien is van een glaasje bubbels. De toost mag uitgebracht worden door één van de ouders, of door de bruidegom zelf. Op de receptie zijn gemiddeld meer mensen aanwezig dan bij het diner, en op deze manier kunnen ook zij op het bruidspaar klinken.

De speeches vinden volgens de etiquette plaats tijdens het diner. De ceremoniemeester tikt tegen zijn glas en maant op die manier tot stilte, waarna hij de gasten bedankt voor hun aanwezigheid en de eerste spreker aankondigt. De vader van de bruid is als eerste aan de beurt. Het is gebruikelijk te beginnen met een kleine anekdote, waarna hij zijn dochter en kersverse schoonzoon geluk wenst. Eventueel kondigt hij de volgende speech aan.  Vervolgens is de vader van de bruidegom aan de beurt. Als er nog meer mensen willen speechen is er daarna plaats voor hen. Als laatste volgt de speech van de bruidegom. Hij heeft tijdens deze speech de kans om zijn ouders, schoonouders en ceremoniemeester te bedanken en als er kado’s of bloemen voor hen bedacht zijn is dit het moment die te overhandigen (bijvoorbeeld bloemen voor de moeders, een kadootje voor de ceremoniemeester en/of getuigen). De speech eindigt in een toost waarbij gedronken wordt op de gasten en het geluk van het jonge paar.

Een speech hoeft niet lang te duren, een paar minuutjes is voldoende. Het is leuk een vrolijke anekdote aan te halen of bijvoorbeeld de eerste ontmoeting met de echtgenoot in spé van de dochter. Hou de speech vooral vriendelijk en luchtig, het is geen moment voor zware, lange verhalen of een negatief geluid.
Als de vaders niet beschikbaar zijn om te speechen, mag de speech ook overgenomen worden door een ander manspersoon van de familie (oom, broer, neef) of bijvoorbeeld een goede vriend.

De derde toost kan plaatsvinden tijdens het huwelijksfeest. Ook hier zijn weer andere mensen aanwezig die de gelegenheid moeten kunnen krijgen op het verse paar te toosten. De ceremoniemeester kan de toost uitbrengen, en daarna direct de openingsdans aankondigen.

De openingsdans
De openingsdans wordt volgens traditie gedanst door het nieuwe paar. Officieel is dit een foxtrot of een Engelse wals, maar stoor je daar niet aan, kies iets waarop je zelf fijn kunt dansen of waar jullie bijvoorbeeld een mooie herinnering aan hebben. En of dat nu een foxtrot of een Engels wals is of salsa, vette disco, metal of voor mijn part de vogeltjesdans: het is jullie dag en jullie doen wat JULLIE willen!

Bij de openingsdans staat alléén het bruidspaar op de dansvloer. Na de openingsdans wordt er gewisseld en mogen de bruid en gom met iemand anders dansen. Volgens de etiquette dans de verse bruid met haar vader, en de verse bruidegom met zijn schoonmoeder. Voor de derde dans danst de bruid met haar schoonvader, en de bruidegom met zijn eigen moeder. Direct na de openingsdans mogen ook alle andere gasten de dansvloer op!

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: