home > Het bruidsboeket: hoe hoort het eigenlijk?

Het bruidsboeket: hoe hoort het eigenlijk?

 

Het bruidsboeket

Tegenwoordig is het meestal zo dat de bruid zelf haar boeketje gaat uitzoeken bij de bloemist, maar wil je het volgens de regels doen, dan moet de bruidegom het boeketje samenstellen en betalen. De bruid mag het niet zien voor de trouwdag, net zoals de trouwjurk een verrassing voor de bruidegom moet blijven. Vaak wordt de bruidegom bij het uitkiezen van het boeket vergezeld door de moeder van de bruid. Het is wenselijk dat het boeket aansluit bij de jurk van de bruid, maar ook bij haar persoonlijkheid. Het is dus belangrijk welke bloemen haar aanstaande kiest! De bruid geeft aan haar moeder, en eventueel ook aan haar aanstaande, een hint of een idee van wat ze mooi vind qua kleur en vorm. Het is aan de bruidegom en de moeder, en uiteraard aan de bloemist, om hier een goede invulling aan te geven. Een slimme bruid geeft haar moeder een envelopje mee met daarin een klein stukje stof van de jurk, zodat de kleur van de bloemen daarop aangepast kan worden. Wit is er bijvoorbeeld in heel veel verschillende tinten en door een verkeerde kleur wit in je boeket kan je stralend witte jurk grauwig lijken, of je bruidsboeketje half verlept.

De bruidegom zoekt in principe het bruidsboeket dus uit en overhandigt het aan de bruid als hij haar bij haar ouderlijk huis op komt halen om haar mee te nemen naar de plechtigheid. Tot de ceremonie draagt de bruid het boeketje in haar rechterhand. Tijdens de ceremonie wordt het bewaard door een bruidsmeisje. Na de plechtigheid verschuift het boeketje naar haar linkerhand. Helemaal aan het einde van de ceremonie, of aan het einde van de dag, kun je er voor kiezen om het boeketje over je schouder te gooien (je rechter!). Achter je dienen alle ongetrouwde vrouwen uit het gezelschap te staan en de traditie wil dat degene die het boeketje vangt, de volgende is die in het huwelijksbootje zal stappen. Als je het zonde vind om je trouwboeket weg te gooien maar je vind het idee wel heel leuk, dan kun je er voor kiezen om een gooi-boeketje achter de hand te hebben: een tweede (meestal iets simpelere versie) van je trouwboeket, speciaal om te gooien! Je eigen boeketje kun je dan bewaren, het is geen goedkope accessoire!

Je kunt je trouwboeket zelf drogen, maar niet alle bloemen zijn daar geschikt voor. Het slimst is om ze ondersteboven in een donkere, droge ruimte te hangen en daarna flink met haarlak in te spuiten. Op die manier kan het vocht er eerst uit en blijven ze daarna langer mooi. Je kunt het boeketje daarna onder een stolp leggen bijvoorbeeld. Je kunt het ook professioneel laten (vries-)drogen of laten prepareren met stikstof. Blijft voor eeuwig mooi, maar nadeel is wel dat het duur is. Je kunt natuurlijk ook je boeket (laten) namaken van zijden bloemen! Verder is er de mogelijkheid om je boeketje te laten vergipsen of verharsen! Sowieso zou ik er voor kiezen om er een paar prachtige foto’s van te laten maken door jullie trouwfotograaf, die pakt niemand je meer af! Wil je je boeketje laten prepareren of drogen, zorg er dan voor dat het zo lang mogelijk goed blijft, en dat betekent zo snel mogelijk de koelkast in! Vraag op je feestlocatie of ze ergens een koelkast hebben waar hij zolang in kan liggen en vergeet hem aan het einde niet mee te nemen!!!

Geïnteresseerd in de geschiedenis van het bruidsboeket? Lees er meer over in: 'Het verhaal achter...' - de bloemen.

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: