home > De officiële tafelschikking en tafelmanieren: hoe hoort het eigenlijk?

De officiële tafelschikking en tafelmanieren: hoe hoort het eigenlijk?

 

De officiële tafelschikking & tafelmanieren

De officiële tafelschikking
Ontzettend leuk en lekker zo’n huwelijkdiner, maar wie zit nu eigenlijk waar? Het moet tegenwoordig helemaal niet meer, maar als  je het goed wilt doen: zit de bruidegom rechts naast de bruid. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. (Volgt u mij nog?) Naast de moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten de bruidsdkindjes. Als er geen bruidskindjes zijn zitten op die plaats de meest naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden naar band en leeftijd geplaatst. Naast een dame zit altijd een heer en koppels zitten niet naast elkaar!

Vind je dit hopeloos ouderwets? Dan zijn er nog wel wat meer manieren om tot een goede tafelschikking te komen. Om te voorkomen dat gesprekken stilvallen en mensen niet goed weten wat ze met hun medetafelgenoten aan moeten, is het misschien slim om bekenden bij elkaar te plaatsen, bijvoorbeeld je beste vriendinnen en hun dates, en alle kindertjes, vergezeld van één of twee wat grotere nichten (of een nichtje met een vriendinnetje) die het groepje een beetje in de hand kunnen houden. Mensen die niet zo heel goed met elkaar door één deur kunnen plaats je het beste zo ver mogelijk uit elkaar.

Tafelmanieren (zo hoort het eigenlijk!)
De man gaat als eerste naar binnen, hij helpt de dame uit haar jas en geeft deze bij de garderobe af en nadat hij zijn eigen jas afgegeven heeft, gaat hij haar voor naar de eetzaal. De man schuift de stoel van de dame aan en gaat daarna pas zelf zitten. 

Het is gebruikelijk te wachten met eten totdat iedereen bediend is.

Als er veel bestek ligt, begin je altijd met de buitenste couverts.

Tijdens het eten van tafel gaan is niet netjes, maar indien nodig: als één van de twee van tafel wil, dien je dat eerst te vragen. Als de dame van tafel gaat, staat de heer op en gaat pas zitten als ze weg is. Bij terugkomst schuift hij haar stoel weer aan. Lang wegblijven is ongepast.

Zit rechtop!

Geen ellebogen op tafel en niet je arm om of voor je bord op tafel leggen. Als je niet aan het eten bent, leg je je handen op je schoot (hoewel dat erg Amerikaans is) of leg je je handen met de polsen op de rand van de tafel. Tussen de gangen door mag je wel met je ellebogen op tafel rusten.

Soep eet je van de zijkant van de lepel en het is niet netjes uit de kom te drinken, tenzij het heldere bouillon is én er oren aan de kom zitten. In alle andere soepgevallen moet je kom leeg lepelen door hem schuin te houden.

Niet blazen als het eten warm is, netjes wachten tot het afgekoeld is of met je lepel roeren zodat het sneller afkoelt.

Brood en ook kleine broodjes moet je breken met je handen, niet klein snijden. Besmeer telkens een stukje brood, niet de hele boterham in één keer. De rest van het brood leg je op je broodbordje naast je bord. Als iemand je vraagt om brood, geef je hem of haar het mandje, niet alleen één broodje.

Niet met je bord draaien om er beter bij te kunnen.

Niet te veel opscheppen, het is erg onbeleefd om voedsel op je bord te laten liggen. In geval van een buffet is het beter om vaker te lopen en kleine porties op te scheppen dan om iets te laten liggen.

Geen grote happen nemen, bunkeren en proppen is onbeleefd.

Niet prakken.

Eerst de hap in je mond doorslikken, dan pas een slok nemen. Je eten ‘wegspoelen’ is niet netjes. En alvorens een slok te nemen moet je ook eerst nog je lippen afvegen met je servet.

Je servet hoort op je schoot te liggen; een klein servet uitgevouwen, een groot servet dubbel, met de vouw naar je toe.

Probeer niet te morsen, als je wel morst: deppen met je servet, niet vegen.

Doe geen peper/zout of sausjes op je eten voordat je het eten geproefd hebt.

Het enige wat je met je handen mag eten, is kip of pizza, en dan alleen als het een informeel diner is, bijvoorbeeld een buffet.

Als je klaar bent
Niet je bord leegschrapen…

Als je klaar bent leg je je lepel aan de rand van je bord, niet in de kom of het schaaltje laten staan. Je mes en vork leg je met het handvat naar rechts. Het mes boven, met de snijkant naar je toe, de vork ligt onder. (Het mes het verst van je af dus, de vork het dichtst bij - niet opgestapeld!)

Niet je bord van afduwen, en al helemaal geen borden gaan stapelen!

Oh, waarschijnlijk ten overvloede maar: met je mond dicht eten! Niet smakken, niet slurpen en niet met volle mond praten!

 

Uiteraard is dit slechts een bloemlezing van de etiquette die er geldt op het gebied van tafelmanieren, maar dit zijn, in mijn opzicht, de belangrijkste dingetjes. Mis je iets? Dan mag je ze me altijd mailen en voeg ik ze graag toe! Heb je een specifieke vraag? Dan mag je die ook mailen en zal ik kijken of het antwoord voor je kan vinden.

 

 

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: