home > Dresscode en kledingvoorschriften: hoe hoort het eigenlijk?

Dresscode en kledingvoorschriften: hoe hoort het eigenlijk?

 

De dresscode

In de regel is het zo dat als de bruidegom een jacquet draagt, de vader van de bruid en de vader van de bruidegom, de getuigen, zijn beste vrienden en de ceremoniemeester ook een jacquet dragen. (Dit geldt overigens ook voor een Black Tie of White Tie). De overige gasten dragen dragen feestelijke jurken en donkere kostuums. De vaders en dergelijke zijn natuurlijk van tevoren al ingelicht hierover, dus maak je geen zorgen als deze heren een jacquet dragen of een smoking en jij komt netjes in je pak binnen!
Tenzij... er een dresscode op de uitnodiging staat…
Stel: je krijgt een uitnodiging voor een trouwfeest en daarop staat:

Dresscode: Pink Tie

Je gaat stad en land af op zoek naar een roze stropdas en komt op het feestje tot de conclusie dat je de enige bent met een roze stropdas… Lullig, niet? Daarom is het goed om even onderstaande dresscodes goed door te lezen! Want er zijn bruidsparen die het leuk vinden om hun gasten een dresscode mee te geven. Dat is over komen waaien uit Amerika, waar heel veel gebruik wordt gemaakt van dresscodes. ‘Zomers gekleed’, ‘Zwart-Wit’, ‘Vrolijke feestkleding, geen spijkerbroek’, en Dames in het lang’ is nog wel te snappen, maar ‘Black Tie’ is toch wel wat anders dan alléén een zwarte stropdas…

Black Tie, ook wel genoemd: Cravat noir, Tuxedo, Smoking, Dinner Jacket
Dames: een cocktailjurk. Deze mag kort (op de knie), driekwart (op de kuit) of lang (op de enkel) zijn en is iets minder gekleed als een avondtoilet (een enkellange jurk, zie White Tie). De jurk dient uit één stuk te bestaan. De jurk dient qua kleur aangepast te zijn aan het jaargetijde, dus donker voor de winter, vrolijke lichte kleuren voor de zomer. Schoenen (liefst met hakjes), sieraden en tas in dezelfde kleur(stelling) en overdag mag een hoed gedragen worden (ook in dezelfde kleur). Handschoenen mogen, maar zijn niet verplicht. Liever geen horloge, het is niet gepast de tijd in de gaten te houden. Een mooi decolleté mag! (als het maar niet té is!)
Heren: een zwarte of donkerblauwe smoking. Dit is een jasje wat met één knoop gesloten wordt en een zijden of satijnen zgn. sjaalkraag heeft. Daaronder draag je een wit hemd met een opstaande boord (dit heet een vadermoorder) met een vlinderdas (liefst zelf gestrikt!) en een smokingvest of cumberband in de kleur van het jasje. Geen witte! Die hoort bij een White Tie. Op de zijnaden van de broek zit een satijnen biesje en daaronder draag je nette zwarte (lak)schoenen zonder teveel detail en het liefst ook zonder veters met zwarte (liefst zijden) sokken. Ook voor de heren: géén horloge!

White Tie, ook wel genoemd: Cravat Blanche, rokkostuum
Dames: een lange avondjapon tot op de enkels, ook welgenoemd ‘galajurk’ of ‘groot avondtoilet’. De jurk moet lang zijn en van satijn of zijde waarbij de schouders bedekt zijn. De jurk heeft óf een diep decolleté óf een laag uitgesneden rug. Beiden is not done. De kleur dient aangepast te zijn aan het jaargetijde, vrolijk en licht voor de lente en zomer, donkere tinten voor de herfst en winter. Daarbij zijn lange handschoenen verplicht (die uit moeten als je een hapje neemt). Als er een oudere dame is in het gezelschap is die geen handschoenen draagt, mogen ze uit, anders moeten ze aan blijven. Tijdens het diner dienen de handschoenen gedragen te worden tot na de soep, daarna mogen ze uit. Ringen ónder de handschoenen, armbanden mogen er over. Er mag geen ‘bloot been’ te zien zijn, dus altijd een panty dragen, ook al is het 35 graden buiten!
Heren: rokkostuum in zwart of grijs. De achterpanden van de jas lopen lang uit, dit heet een ‘billentikker’. De revers zijn net als bij de smoking van zijde of satijn en de jas wordt open gedragen. Onder de jas een pantalon met een dubbele zijden of satijnen bies en een wit overhemd met opstaande kraag. Hierbij hoort een witte vlinderdas (daaristiedan: de white tie!) en over het hemd wordt een wit piqué vest gedragen. Het vest dient gesloten te blijven. Simpele zwarte lakschoenen, liefst zonder veters, zwarte sokken. Als je het helemaal goed wilt doen hoort er ook nog een hoge hoed bij in zwart of grijs, naar gelang de kleur van het pak, en witte handschoenen. Maar dat is tegenwoordig een beetje ouderwets.

Jacquet, ook wel genoemd: Morning Coat of Morningdress
Dames: een feestelijk mantelpakje (rok en jasje, ook wel deux pieces genoemd) of een cocktailjurk met hoed. Als er voor een cocktailjurk gekozen wordt moet hij uit één stuk bestaan en de lengte is net op of onder de knie. Armen mogen bloot en ook handschoenen hoeven niet. De bijpassende hoed mag binnen en buiten gedragen worden.
Heren: driedelig kostuum waarbij de voorpanden rond weglopen en overgaan in een lange slip aan de achterkant met een split er in. Daaronder een zwart met grijs gestreepte pantalon, een wit hemd met een liggende kraag en dubbele manchetten en een grijs vest. Een grijze stropdas, grijze handschoenen en een grijze hoge hoed horen er bij! Er onder worden nette zwarte schoenen gedragen (in dit geval géén lakschoenen) met zwarte sokken. De kleur van de stropdas mag afwijken, maar dan moet er wel een pochet (zakdoekje) in dezelfde keur gedragen worden.

Tenue de Ville:
Dames: een broekpak, een deux pieces (mantelpakje) of een jurk naar keuze.
Heren: een driedelig kostuum met een stropdas en nette schoenen, geen lakschoenen.

Pink Tie, ook wel genoemd: Informal
Dames: vrije keuze
Heren: vrije keuze, dat valt mee hé? En die roze das, die mag dus echt!

TIP!

Voor de dames en heren die er niet veel voor voelen om deze toch wel dure kledingstukken aan te schaffen (en dat zijn er mateloos veel, schaam je niet!) zijn er door heel het land overal wel winkels en bedrijven te vinden die deze outfits voor een dag of een weekend verhuren. Neem je uitnodiging gewoon mee, dan krijg je zeker het juiste kostuum of de juiste lengte jurk mee naar huis!

De kleur van je outfit
De moeder van de bruid is in principe de énige in het hele gezelschap die dezelfde kleur jurk als de bruid mag dragen. Daarnaast mogen de eventuele bruidsmeisjes ook een jurk dragen die afgestemd is op de kleur jurk van de bruid. Het is de bedoeling dat de bruid het schitterende middelpunt van het feest is. Ga dus uit voorzorg nooit in een witte of cremekleurige jurk naar een bruiloft, dan zit je (bijna!) altijd goed! (Tenzij er natuurlijk op de uitnodiging vermeld staat: dresscode: wit!)

Accessoires

Handschoenen
Handschoenen blijven bijna altijd aan. Ze mogen alleen uit als je een hapje neemt, en bij het diner ná de soep. Je legt ze niet op tafel maar stopt ze in je tas. Je houdt ze ook aan als je mensen begroet of als je op de dansvloer staat. Bij een Black Tie (half lange) of White Tie (lange) zijn handschoenen zeer gewenst. De bruid draagt volgens de etiquette korte handschoentjes.

Hoed
Hoed, schoenen en tassen dienen dezelfde kleur te zijn. Heren dragen de hoed alleen buiten, binnen moet hij af. Bij plechtige gelegenheden nemen mannen hun hoed af. Dames mogen hun hoed altijd op houden, maar na 18.00 uur gaat hij af. Volgens de etiquette dragen de dames alléén een hoed als de moeder van de bruid dit ook doet.

Tas
Liefst in dezelfde kleur als schoenen en hoed en zo klein mogelijk. Een kleine tas (clutch) mag je best op tafel leggen, zolang hij anderen niet stoort. Leg hem bij een ronde tafel achter je waterglas, en bij een tweepersoonstafel aan de rechterkant van je couvert. Je kunt je tas ook op schoot houden onder je servet, bijvoorbeeld bij lange tafels. Leg nooit je tas naast je op de grond of met een hengsel aan de stoel, er kunnen spullen uit vallen of er kunnen mensen over struikelen. Het is dan beter de tas achter je of naast je op de stoel te leggen, of in het uiterste geval onder je stoel te zetten. Bij sjieke restaurants krijg je een krukje om je tas op te leggen. Een handtas draag je in je linkerhand, zo heb je de rechter vrij om handen te schudden.

Schoenen
Dienen altijd onbeschadigd, netjes en gepoetst te zijn. Bij hele grote voorkeur in dezelfde kleur als je tas en je hoed. Onder een knielange of kuitlange rok is een hakje gewenst, onder een enkellange jurk of een jurk tot op de grond hoeft dat niet. Bij formele gelegenheden wordt altijd een panty gedragen, ook al is het nog zo warm!

Sieraden
Gouden regel: less is more! Draag sieraden die op elkaar afgestemd zijn, dus bijvoorbeeld geen zilver gecombineerd met goud. Draag bij een jurk met een drukke print vrij simpele sieraden in één kleur, anders wordt het al gauw te druk. Geen horloge. Parels zijn in principe voorbehouden aan de bruid en aan… begrafenissen.

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: