home > De bruidsstoet: hoe hoort het eigenlijk?

De bruidsstoet: hoe hoort het eigenlijk?

 

De bruidsstoet

Volgens de etiquette slaapt de bruid haar laatste ongetrouwde nacht bij haar ouders. De daggasten vervoegen zich op de ochtend van de huwelijksvoltrekking bij haar. Als alle gasten present zijn, arriveert de bruidegom in de trouwauto (met of zonder chauffeur). Hij stapt met het trouwboeketje uit en belt aan. Dan zijn er twee scenario’s mogelijk: de bruid doet open en de bruidegom ziet zijn aanstaande in een prachtige outfit voor zich staan. Ze vallen elkaar in de armen en hij geeft haar het bruidsboeketje. Als de bruid nog niet klaar is doet een familielid de deur open en laat de bruidegom binnen. Als de bruid klaar is, daalt ze van de trap af in haar trouwjurk en geeft de bruidegom haar (na een innige omhelzing) het trouwboeketje.

Vervolgens vertrekken alle genodigden richting de trouwlokatie. Volgens de etiquette moet dit in een vaste volgorde! Eerst natuurlijk de trouwauto met daarin de bruid en bruidegom, en eventueel nog aangevuld met bruidsmeisjes en/of bruidsjonkertjes. Als er voor een chauffeur gekozen is zit het bruidspaar op de achterbank: de bruid links, de bruidegom rechts. Als de bruidegom zelf rijdt zit hij uiteraard links voorin, de bruid rechts. Na de huwelijksvoltrekking zit de bruidegom links achterin, de bruid rechts.

Daarna volgen de ouders: de vader van de bruid rijdt, daarnaast zit de moeder van de bruidegom. Rechts achterin zit de moeder van de bruid, links achterin de vader van de bruidegom.

Achter de ouders volgen de getuigen en hun partners.

Hierna volgen de broers, zussen en grootouders.

In de auto’s hierna de overige daggasten.

De ceremoniemeester sluit de rij.

Volgens de traditie stapt het bruidspaar als laatste in en rijdt dan langs de stoet naar voren, waarna ze vooraan rijden tot de trouwokatie. Vervolgens wacht het bruidspaar tot iedereen is uitgestapt en stapt zelf als laatste uit.
De ceremoniemeester regelt de opstelling van de trouwstoet en deelt linten of kleine corsages uit om aan de antennes of deurklink te hangen zodat duidelijk is dat het om een trouwstoet gaat. Als er eventueel een parkeerontheffing nodig zal hij of zij deze ook uitdelen.

Rammelende blikjes achter de trouwauto
Je ziet het wel in films… aan het einde van het trouwfeest vertrekt het bruidspaar in hun trouwauto richting ondergaande zon met een hele berg rammelende blikjes aan hun auto gebonden (en ‘Just Married’ op het achterraam geschilderd). Vanuit vroeger tijden werden er blikjes en andere herriemakende voorwerpen aan de trouwkoets gebonden om de boze geesten te verjagen. Zo kon het bruidspaar een gelukkig huwelijk tegemoet zien!

 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: